Cégalapítás tőke kifizetése nélkül

K&H logó

Cégalapítás törvény hatására a cégalapítás lehetséges tőke kifizetése nélkül

Cégalapítás törvény hatására a cégalapítás lehetséges tőke kifizetése nélkül

Cégalapítás új törvényeinek értelmében 2014. március 15-től a cégalapítás törzstőkéje 500 ezer Ft-ról 3 millió Ft-ra emelkedett. Tehát új cég alapításánál 3 millió Ft-nak megfelelő összeget kell kifizetni, befizetnie a leendő cég folyószámlájára. Már meglévő cégeknek ezt az összeget 2017.március 15-ig pótolniuk kellett. (Törzstőke emelésről olvasson itt). Az új cégalapítás törvénynek köszönhetően alapíthat saját céget törzstőke befizetés nélkül, ha cégalapításnál az alapító tagok vállalják és ezt a társasági szerződésben is rögzítik, hogy a törzstőke teljes összegét 2 éven belül befizetik.

Cégalapítás utáni osztalékfizetés lehetőségei

Cégalapítás utáni osztalékfizetés lehetőségei

Ha új cégalapítás esetén nem fizeti ki a teljes tőke összegét, vagyis Kft. esetében a 3 millió Ft-ot, de legalább 1,5 millió Ft-ot meghaladó összeget befizet, számos lehetősége lesz cégalapítás után. Ugyanis lehetővé válik a nyereség után az osztalékok kivétele, valamint a nyereség után nem lesz adófizetési kötelezettsége. Ez természetesen csak abban az esetben lehetséges, ha a tagok nyilatkoznak arról, hogy a fennmaradó összeget (akár havi részletfizetéssel is) 1 éven belül pótolni fogják. Amennyiben a pótlás nem történik meg az adott határidőn belül a tagok a saját vagyonukkal felelnek és pótolják a fennmaradó összeget, továbbá osztalékot sem vehetnek majd ki.

Cégalapítás törvény alapján cégalapítás 3 millió Ft-tal

Cégalapítás törvény alapján cégalapítás 3 millió Ft-tal

Ebben az esetben a cégalapítás teljes tőkéje, azaz 3 millió Ft kifizetésre kerül. Vagyis Ön vagy meghatalmazottja befizeti a 3 millió Ft összeget a cég folyószámlájára és így a továbbiakban nem lesz szüksége további tőke emelésre, mert már kifizette a teljes összeget. Így az új cégalapítás törvények értelmében a tagok nem felelnek a saját vagyonukkal.