IPA mentes székhelyszolgáltatás

K&H logó

IPA mentes székhelyszolgáltatás

Székhelyszolgáltatás vidéken - IPA mentesség

Egy cég életében a különböző adók megfizetése nem kis terhet jelent, amely kiadásokkal már a kezdetekkor számolni szükséges. Az egyik ilyen kiadás az iparűzési adó (IPA), amely a helyi adók csoportjába tartozó adónem. Főszabály szerint a cégeknek meg kell fizetniük a helyi iparűzési adót, azonban vannak esetek, amikor ez megspórolható például IPA mentes székhelyszolgáltatás igénybe vételével.

Magyarországon a rendszerváltás után kerültek bevezetésre a helyi adók, annak érdekében, hogy az önkormányzatok önálló gazdálkodásának feltételét megteremtve, biztosítva legyen a közfeladatok helyi sajátosságoknak megfelelő ellátása. A helyi adókról szóló törvény szerint magánszemély, jogi személy, egyéb szervezet és magánszemélyek személyi egyesülése, lehet helyi adó alanya. A törvény továbbá tételesen felsorolja a helyi adók alól mentesülők körét. Az önkormányzatok rendelettel vagyoni típusú, kommunális jellegű, továbbá helyi iparűzési adó bevezetésére jogosultak.

Az önkormányzatok a fenti adókat határozott, vagy határozatlan időre bevezethetik, hatályon kívül helyezhetik, vagy módosíthatják azzal a kitétellel, hogy az adóévben már nem súlyosbíthatják az adóalanyok terheit. Az adó mértékéről minden önkormányzat szabadon rendelkezhet a törvényben megállapított adómaximum mértékig, továbbá növelheti a törvényben meghatározott mentességek és kedvezmények körét. Nem megengedett viszont az adótöbbszörözés, azaz egy bizonyos adótárgyra csakis egyféle adó vethető ki. A vagyoni típusú adók esetében elképzelhető többféle, míg a helyi iparűzési adó esetében csakis egy adómérték alkalmazható.

Az iparűzési adó a helyi önkormányzatok legjelentősebb bevételi forrásnak minősül a helyi adók közül. Az IPA tárgya az adott önkormányzat illetőségi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység, melyet a jogalkotó, mint iparűzési tevékenység nevez meg és definiál. Az iparűzési tevékenység - összhangban a vállalkozó meghatározásával - minden nyereség- vagy jövedelemszerzésre irányuló tevékenységet magában foglal.

Ahogyan a legtöbb adónem esetében, a helyi iparűzési adónál is önadózás útján teljesíti a vállalkozó a törvényben nevesített kötelezettségeit, azaz önmaga állapítja meg, vallja be és fizeti meg az iparűzés adó összegét. Az iparűzési tevékenység megkezdését követő 15. napig az adózónak be kell jelentkezni az illetékes önkormányzathoz. A bejelentkezés az önkormányzat által közzétett, ma már az önkormányzati weboldalról letölthető, űrlap kitöltésével és postai úton történő beküldésével történik meg.

Tekintetbe véve, hogy a helyi iparűzési adó megállapításának joga a helyi önkormányzatokat illeti meg, mielőtt valaki céget alapítana egy településen mindenképpen szükséges tájékozódni a településen érvényes helyi adórendeletekről. Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha a helyi önkormányzat hivatalos honlapján közzétett rendeleteket első kézből tanulmányozzuk, de akár jogász vagy a települési jegyző segítségét is kérhetjük a gyorsabb eligazodás érdekében.

Azért is fontos tisztázni a helyi adójogszabályok vonatkozó tartalmát, mert a helyi iparűzési adó mértéke akár nagyságrendekkel eltérő is lehet a különböző településeken, sőt adott esetben akár arra is lehet példa, hogy a település az újonnan alakuló vállalkozásokat adókedvezménnyel, vagy pedig akár adómentességgel támogatja. Székhely IPA mentes településre is bejelenthető. Magyarországon több mint 300 olyan település található, ahol 0%-os IPA terhet kell megfizetni. Ezeken a településeken gyakran IPA mentes székhelyszolgáltatás is igénybe vehető, így a székhelyünk megválasztásával is komoly összegeket spórolhatunk. Ezek feltétele azonban ugyancsak egyedileg meghatározott lehet az adott településen, éppen ezért mindenképpen szükséges az alapos tájékozódás mielőtt a vállalkozást megalapítanánk.

Székhely IPA mentes településre már a LOGOSZ Cégcsoport segítségével is bejelenthető! Megbízható székhelyszolgáltatás az IPA mentes Újlengyel területén a LOGOSZ új irodájában is igénybe vehető. Forduljon bizalommal kollégáinkhoz!